Tipicità – Fermo Forum

 

Ponad 10 tysięcy sprzedanych biletów wstępu na halę targów  Fermo Forum, w sumie około 15 tysięcy osób obecnych też w samym centrum miasta Fermo, na imprezach pod hasłem Tipicità in the city .

 

Tipicità to jedno z najważniejszych wydarzeń we włoskim regionie Marche skierowane do świata. Odbyło się 120 imprez, wzięło udział ponad 200 wystawców w trzech pawilonach forum. Przyjechali znani chef i znani goście, ponad 20 delegacji z innych zakątków Włoch i z zagranicy.

 

Była to 26 edycja, która odbyła się w dniach 3-4-5 marca 2018. W tym okresie Fermo stało się miejscem spotkań o przeróżnej tematyce, gdzie dzięki doświadczeniu organizatorów co roku buduje się i rozwija sieć współpracy i nowych kontaktów.

 

W ciągu tych trzech dni królowała żywność, turystyka, rękodzieło, bioróżnorodność i kultura. Tematem przewodnim była jednak “Żywność i przyszłość” odnosząca się do ograniczenia odpadków, novel food, sztucznej inteligencji i rolnictwa 4.0, zdrowej żywności, supermarketu przyszłości i automatycznej dystrybucji. CelemTipicità jest podniesienie jakości dla dobra nas, konsumentów.

 

Nie zabrakło wystawców wódek, win, kawy, świeżego mięsa, konserw, chleba, wędlin, warzyw głównie towarów biologicznych dostarczanych w systemie 0 km. Można je było skosztować, zamówić, przystąpić do współpracy.

 

Ktokolwiek chciał poznać towary, których DNA przynależy do regionu Marche mógł skorzystać z degustacji i został zaskoczony smakiem wina dojrzewającego w amforach z terakoty, zielonego anyżu z Castigliano, oleju z pestek winogron, pizzy biologicznej z mąki produkowanej antyczną techniką, szafranu, czy różowego jabłka.

 

Nie zabrakło stanowisk promujących turystykę regionu Marche. Nie tylko miast, gór, ale przede wszystkim wybrzeża Adriatyku, które nie jest zbyt znane na skalę światową, stąd często nazywane ukrytą perłą Włoch.

Più di 10.000 biglietti venduti al Fermo Forum, circa 15.000 presenze complessive nel centro storico di Fermo legati agli eventi collaterali di Tipicità in the City.

 

Tipicità è una delle iniziative più importanti nella regione Marche, aperta verso il mondo. Ha tenuto 120 eventi, alla presenza di oltre 200 espositori nei tre padiglioni fieristici. Sono venuti noti chef, e prestigiosi ospiti, più di 20 delegazioni provenienti da diverse parti d’Italia e dall’estero.

 

Questa 26° edizione, si è svolta il 3-4-5 marzo 2018. In questo periodo  Fermo è diventata la destinazione per discutere diversi temi, dove grazie all’esperienza degli organizzatori ogni anno si costruisce e sviluppa la rete di collaborazioni e di nuovi contatti.

 

Durante questi tre giorni, hanno regnato cibo e turismo, artigianato e biodiversità, cultura. Si è riflettuto sul tema “Cibo e futuro” parlando di biodiversità, riduzione dello spreco e novel food, intelligenza artificiale e agricoltura 4.0, healthy food, supermercati del futuro e distribuzione automatica. L’obiettivo di Tipicità è anche migliorare la qualità per noi consumatori.

 

Ci sono stati espositori di distillati, vini, caffè, carni fresche, conserve, pane, salumi, verdure all’insegna della genuinità, del biologico e del km 0. Si è potuto assaggiare, ordinare e avviare collaborazioni.

 

Chiunque desiderava conoscere i prodotti il cui DNA appartiene alla regione Marche ha potuto approfittare di numerose degustazioni, rimanendo ad esempio sorpreso del sapore del vino maturato in anfore di terracotta, dell’anice verde di Castignano, dell’olio di semi di vinaccioli, dalla pizza biologica con farine antiche, dallo zafferano e della mela rosa.

 

C’erano anche stand che promuovevano il turismo nelle Marche. Non solo città o montagne, ma soprattutto la costa adriatica, che non è troppo famosa su scala mondiale, ecco perché spesso è chiamata la perla nascosta d’Italia.

 

Lascia un commento