Pomidor. Il pomodoro.

1926880_635359103166062_31110609_n

Dzisiejszy post będzie na pół kulinarny. Porozmawiamy o pomidorach. Nie chcę się powtarzać, ale jestem “dzieckiem komunizmu” i pod koniec XX wieku w Polsce pomidor to był tylko pomidor. Kiedy Włosi przyjeżdżali do nas i częstowaliśmy ich tym czerwonym owocem nie byli zachwyceni.

Po latach mieszkania we Włoszech zrozumiałam, dlaczego.
Miękki, czerwony pomidor w Italii jest prawie do wyrzucenia, wręcz odpadek
na zrobienie z niego tylko sosu na makaron. Można więc podzielić pomidory ze względu na ich przeznaczenie:
1. Pomidorek koktajlowy.
Podaje się go z rukolą i parmezanem polany olejem w sałatce. Do okraszenia
mięsa, jak i pizzy. Polecam też na szaszłyczki z małymi mozzarellkami.
2. Pomidor średniej wielkości.
Polecam go do faszerowania ryżem. Za nic nie podawać do sałaty. Często
serwowany z mozzarellą i listkami bazylii lub oregano jako sałatka caprese.
3. Pomidor San Marzano
To pomidor, który musi być twardy, pół na pół zielono – czerwony, ma
wyglądać jak niedojrzały. Ten jest właśnie podawany do sałatki.
4. Pomidor tzw. vesuviano.
Jest to mały pomidor, lekko podłużny, z dzióbkiem. Pokrojony w cząsteczki
nakładany na bruschettę. Ponieważ jest lekko słodki wspaniale wychodzi
grillowany w piekarniku z bułką tartą. Pokrojony w kostkę dodaje się do
makaronu na zimno, z tuńczykiem.
5. Pomidor “serce woła”.
Ten najbardziej smakiem przypomina ten polski. Ja często serwuje go właśnie
na kanapkę lub do sałatki caprese z mozzarellą i bazylią.
6. Pomidor suszony.
Produkcja jego najbardziej jest rozpowszechniona na południu Włoch. Tam,
gdzie są plantacje pomidorów. Przekrojone pomidory układa się nawet na
murkach i tarasach na słońcu i następuje suszenie naturalne. Zalewa się
oliwą z oliwek i konserwuje na zimę.
7. Zielony pomidor.
To coś, czego nigdy bym nie podejrzewała o to,  że to przełknę. Używany jest
na marmoladę. Pyszna, słodka podawana zazwyczaj do żółtego sera.
W Polsce jadamy również pomidory polane kwaśną śmietaną. Coś czego żaden
Włoch nie przełknie. Ja zaś nie jadam pomidorów z majonezem, często
serwowanych na polskim stole. Uwielbiam za to sałatkę z pomidorem, ogórkiem,
cebulą i papryką polaną śmietaną.
Muszę dodać, że każdy kraj ma swój klimat. Jedzenie pewnych dań musi mieć
miejsce właśnie tam, gdzie się one zrodziły. Wiele owoców i warzyw, aby mieć
swój specyficzny smak wymaga właściwej ziemi i ilości słońca. Powiem Wam, że
choćby ziemniak, choćby kalafior… każdy z nich jest inny smakowo w Polsce
i inny we Włoszech.

L’articolo di oggi sarà semi culinario.Parleremo dei pomodori.

Non mi voglio ripetere, ma sono “una figlia del comunismo” e alla fine di XX secolo in Polonia il pomodoro era solo un pomodoro. Quando venivano gli Italiani e offrivamo quel bel frutto rosso non erano molto entusiasti.

Dopo anni e anni della vita in Italia ho capito perché.

Il pomodoro moscio e rosso è quasi da buttare, quasi marcio e solo per fare un sugo per la pasta. Si può classificare i pomodori secondo la loro destinazione:

1. Il pomodoro cigliegino.

Da servire con la rucola, le scaglie di parmigiano, condito con filo d’olio extra vergine d’oliva nel insalata. Per accompagnare la carne, ma anche per condire la pizza. Vi suggerisco fare con questi anche i spiedini, con le piccole mozzarelline.

2. Il pomodoro a grappolo.

Ottimi ripieni di riso. Non proponibili nel insalata. Spesso serviti con la mozzarella e le foglie di basilico oppure l’origano come l’insalata caprese.

3. Il pomodoro San Marzano.

E’ un pomodoro, che deve essere duro, mezzo verde e mezzo rosso, deve sembrare non maturo. Questo qui e servito con l’insalata.

4. Il pomodoro vesuviano.

E’ un pomodoro piccolo, un po’ ovale, a punta. Tagliato a dadini viene cosparso sulla bruschetta. Si come è leggermente dolce è perfetto per gratinarlo nel forno col pan grattato. Tagliato a pezzetti viene spesso aggiunto con la pasta fredda e il tonno.

5. Il pomodoro “cuore di bue”.

Questo qui ha il sapore simile a questo polacco. Io spesso lo metto sopra una tartina oppure per l’insalata caprese con la mozzarella e il basilico.

6. Il pomodoro secco.

La produzione di questo genere è tipica del sud d’Italia. Là ci sono le piantagioni dei pomodori. Tagliati a meta si dispone sui muretti, sulle terrazze al sole e cosi si comincia ad essiccare al naturale. Dopo si immerge nel olio di oliva e conserva per l’inverno.

7. Il pomodoro verde.

Non pensavo mai di poter deglutire questa roba. Usato per le marmellate. Viene buonissima, dolce servita con vari tipi di formaggio.

In Polonia mangiamo anche i pomodori conditi con la panna acida. Questo non ingoierà nessun italiano. Io invece non mangio dei pomodori con la maionese spesso serviti sulla tavola polacca. Adoro invece l’insalata con il pomodoro, cetriolo, la cipolla e il peperone condito con la panna acida.

Devo aggiungere, che ogni paese ha il suo clima. Si può mangiare certi piatti solo lì dove sono stati creati. Tanta frutta e verdura, per avere il suo sapore specifico deve avere certo tipo di terra e certa quantità di sole. Vi devo dire che una semplice patata o anche il cavolfiore… ognuno ha sapore diverso in Polonia e diverso in Italia.

 

GLI SPIEDINI SZASZLYKI

PASTA POMODORO MAKARON Z POMIDORAMI PASTA POMODORO
MAKARON Z POMIDORAMI

GLI SPIEDINI
SZASZLYKI

Z RUCOLA I PARMEZANEM COL RUCOLA E PARMIGIANO

Z RUCOLA I PARMEZANEM
COL RUCOLA E PARMIGIANO

KOKTAJLOWE CIGLIEGINI

KOKTAJLOWE
CIGLIEGINI

2013071616193152528159_2

PIZZA

PIZZA

FASZEROWANE RIPIENI

FASZEROWANE
RIPIENI

WYDRAZONE SVUOTATI

WYDRAZONE
SVUOTATI

pomodori-rip

L'INSALATA CAPRESE SALATKA CAPRESE

L’INSALATA CAPRESE
SALATKA CAPRESE

SAN MARZANO

SAN MARZANO

CON LA CARNE Z MIESEM

CON LA CARNE
Z MIESEM

SAN MARZANO

SAN MARZANO

SAN MARZANO

SAN MARZANO

IL POMODORO VESUVIANO

IL POMODORO VESUVIANO

LA BRUSCHETTA

LA BRUSCHETTA

GRATTINATI GRILLOWANE Z BULKA TARTA

GRATTINATI
GRILLOWANE Z BULKA TARTA

BRUSCHETTA

BRUSCHETTA

VESUVIANO

VESUVIANO

CUORE DI BUE SERCE WOLA

CUORE DI BUE
SERCE WOLA

cuore di bue

CUORI DI BUE SERCE WOLA

CUORI DI BUE
SERCE WOLA

SUSZONY POMIDOR IL POMODORO SECCO

SUSZONY POMIDOR
IL POMODORO SECCO

SUSZONE I W OLEJU SECCHI E NELL'OLIO

SUSZONE I W OLEJU
SECCHI E NELL’OLIO

SUSZONE NA SLONCU SECCHATI AL SOLE

SUSZONE NA SLONCU
SECCHATI AL SOLE

VASETTI SLOICZKI

VASETTI
SLOICZKI

SUSZONE SECCHI

SUSZONE
SECCHI

INSALATONA SALATKA

INSALATONA
SALATKA

CIMG7635

ZIELONE POMIORY iL POMODORO VERDE

ZIELONE POMIORY
iL POMODORO VERDE

MARMOLADA Z POMIDOROW, LA MARMELLATA DI POMODORI VERDI

MARMOLADA Z POMIDOROW,
LA MARMELLATA DI POMODORI VERDI

pomodoriverdi 1530_2

COL MAIONESE Z MAJONEZEM

COL MAIONESE
Z MAJONEZEM

ogorek_i_pomidor_w_smietanie

CON LA PANNA ACIDA ZE SMIETANA

CON LA PANNA ACIDA
ZE SMIETANA

POMIDOR, OGOREK I SMIETANA IL POMODORO, IL CETRIOLO CON LA PANNA ACIDA

POMIDOR, OGOREK I SMIETANA
IL POMODORO, IL CETRIOLO CON LA PANNA ACIDA

IL POMODORO, MAIONESE POMIDOR Z MAJONEZEM

IL POMODORO, MAIONESE
POMIDOR Z MAJONEZEM

Annunci

8 thoughts on “Pomidor. Il pomodoro.

  1. Jestem rozwiedziony i po raz drugi ożeniony i dziwna sprawa, ex-żona i obecna żona są miłośniczkami tego złotego owocu. Korzystam z tego i ja od prawie 2 lat wegetarianin. Tylu przepisów pomidorowych w jednym miejscu nie widziałem. Koniecznie coś z tego spróbujemy przyrządzić z moją Ewą.

    Mi piace

  2. O jak milo. Slyszalam, ze ludzi laczy muzyka, kino, hobby, ale pomidor???? To rowniez moj ulubiony owoc i jesli bede mogla sluzyc pomoca to chetnie podziele sie innymi przepisami. PS. Jedynego czego nie lubie to soku z pomidora 😉

    Mi piace

  3. Buongiorno!
    To od końca.
    1. Jednak lubimy sok pomidorowy, chociaż nie można z nim przesadzać, bo jak słyszałem nerki mogą tego nie lubić – szczawiany, kamienie…
    2. O osiągnięciach “pomidorowych” to pewnie dopiero w sezonie a to … już w czerwcu?
    Ze wspomnień: zupa pomidorowa ale tak prawie gęsta jak przecier ale nie z przecieru tylko z “przejrzałych” pomidorów – takich właśnie “na zupę”. Do tego kulki – dla normalnych ludzi – z mielonego indyka, dla wegetarian z soi. Nie wiem dlaczego nazwana ta zupa holenderską.
    3. Jeśli chodzi o to co łączy mnie z żoną Ewą to muzyka, kino, hobby w postaci własnego domu na wsi – wszystko to jest.
    To tyle na razie – a presto?

    Mi piace

  4. O ile nowych informacji! Dziekuje!
    Z ciekawostek: we Wloszech nie znaja zupy pomidorowej 🙂
    Rodzina mojego meza nie moze na to patrzec. Ich zdaniem im pomidor jest twardszy i zielony tym lepiej.
    Ostatnio uwielbiam pomidory grilowane, ot tak normalnie w piekarniku poukladane plasterki i na 200°C skropione oliwa i posolone… palce lizac. I pomyslec, ze jestem uczulona na pomidory 🙂
    Na dodatek w sklepie warzywnym nie spotkamy ani selera, ani pietruszki (tylko ich nac)

    Mi piace

  5. Che bello! Il piacere è tutto mio.
    W ten sposób, tą drogą prowadzimy korespondencję, widzialną dla wszystkich w sieci. No ale z drugiej strony może to i lepiej. 🙂
    Z pomidorami grilowanymi trzeba będzie jednak poczekać na te mniej sztuczne z hodowli hydroponicznych i karmionych tylko sztucznym światłem – teraz to tylko robienie sobie smaku :-).
    Z selerem i pietruszką to ciekawe. A przecież mówi się na te kilka warzyw, jeszcze marchew i pora – włoszczyzna!

    Mi piace

  6. Panie Januszu, nie mamy nic do ukrycia. Nasza milosc do pomidora powinna wyjsc na swiatlo dzienne 😀 i powinniscmy o tym wlasnie pisac. Niech sie ludzie dowiedza co mozna zrobic dobrego z tym owocem. Musze jeszcze Panu wyznac, ze tak dobrych pomidorow jak w Polsce juz wiecej nie jadlam. One maja szczegolny smak i tam moge jesc je jak jablka. We Wloszech maja specyficzny smak (nie z mojego dziecinstwa) i musze zawsze dodac oliwy, soli i octu. Pamietam u cioci na wsi pajde chleba, maslo a na to plastry pomidora. Pyyyycha!!!
    No wlasnie z ta wloszczyzna nie moge sie pogodzic. Ta Bona Sforza przytargala je do nas a jak mowie o nich Wlochom to nie wiedza o jakie warzywa chodzi.

    Mi piace

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...