Limoncini.

2014-02-07-1963

 

Cytrynówki!!

Na wielką prośbę moich znajomych… przepis na typowe karnawałowe smakołyki!

Od lat jadłam limoncini, ale takie kupione w cukierni.

Aż wreszcie moja wspaniała przyjaciółka zaproponowała: a może któregoś popołudnia, usmażymy ciastka karnawałowe, a dzieciaki tymczasem będą się razem bawić? Żadna z nas wcześniej nie robiła tych krążków. Oto przepis, który eksperymentowałyśmy i musimy „skromnie” powiedzieć, że jesteśmy wspaniałe.

Na ciasto potrzeba:

*750 + 250g mąki 00

*150 masła

*3 jajka

*150g cukru

*1,5 kubka mleka

*1 kieliszek rumu

*45g drożdży

*szczyptę soli

*olej do smażenia

Na farsz:

*skórka z 3 pomarańczy

*skórka z 2 cytryn

*300g cukru

Najpierw należy zetrzeć skórkę wraz z cukrem. My to zrobiłyśmy mikserem, więc otrzymałyśmy jednakowe granulki.

Następnie podgrzewamy lekko pół kubka mleka, w którym rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem.

Łączymy 750g mąki, z rozpuszczonym masłem, jajkami, cukrem, resztą mleka, rumem (jeden kieliszek do ciasta, a jeden do buzi), wcześniej wyrośnięte drożdże i sól. Zagniatamy ciasto,  jak trzeba podsypujac mąki, dopóki masa nie będzie łatwo odchodzić od ręki.

Dzielimy całość na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta, ale nie za cienkiego. Posypujemy po wierzchu granulkami z cytrusów i rolujemy jak dywan. Kroimy w plasterki o szerokości jednego centymetra.

Rozgrzawszy olej na patelni smażymy jednocześnie po kilka zawijasków z dwóch stron, dopóki się nie ozłocą.  (Jeśli będą dla Was mało słodkie to możecie oprószyć cukrem z wierzchu).

Dobrej zabawy!!! Spróbujcie zrobić je w towarzystwie, tak jak my dwie.

 

Limoncini!!!

A grande richiesta dei miei amici… ricetta del dolce tipico di carnevale!

Limoncini avevo mangiati da anni, ma comprati in pasticceria.

Finché la mia grande amica Valeria non mi propone: facciamo un pomeriggio i dolci di carnevale, mentre i nostri figli giocano? Nessuna di noi ha fatto mai questi rotolini. Ecco la ricetta che abbiamo esperimentato e vi dobbiamo dire “modestamente” che siamo state bravissime.

Per l’impasto servono:

*750 +250g di farina 00

*150 di burro

*3 uova

*150g di zucchero

*1,5 bicchiere di latte

*1 bicchierino di rum

*45g di lievito

*pizzico di sale

*olio per friggere

Per il farcito:

*buccia di 3 arance

*buccia di 2 limoni

*300g di zucchero

Prima grattugiate le bucce accuratamente col zucchero. Noi abbiamo messo tutto nel mixer e venuto fuori un granulato uniforme.

Poi, preparate mezzo bicchiere di latte tiepido per sciogliere dentro il lievito di birra e un cucchiaio di zucchero.

Intanto unite 750g di farina col burro sciolto, le uova, lo zucchero, il resto del latte, il rum (un bicchierino nel impasto un altro in bocca), lievito precedentemente preparato e il sale. Impastate e se serve aggiungete piano piano altra farina, finché l’impasto non si stacca bene dalle mani.

Dividete in 3 parti. Ognuna stendete con mattarello a forma di un rettangolo, ma non molto fine. Cospargete sopra di granulato preparato prima e rotolate come il tappeto. Tagliate a fette da un centimetro.

Scaldate la padella col olio e friggete ogni rotolino da due lati finché non diventano dorate. Se per voi sono poco dolci potete cospargere le “girelle” ancora di zucchero.

Buon divertimento!! Provate a farle in compagnia, come noi due.

2014-02-07-1957 2014-02-07-1958 2014-02-07-1955 2014-02-07-1956 2014-02-07-1961 2014-02-07-1963 2014-02-07-1964 2014-02-07-1965

2014-02-07-1966

Annunci

2 thoughts on “Limoncini.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...