Słodkości Dolci

DSC_0830

 

 

Ciasta karnawałowe

W okresie karnawałowym polskie i włoskie wypieki są takie same. Różnią się jedynie dekoracją i formą. 

Zacznijmy od polskiego dobrego pączka, za którym przepadam, i który ma we Włoszech kuzyna o nazwie bombolone. Masa jest ta sama, smażony jest na smalcu, ale!… polski pączek jest polany lukrem, czasem ozdobiony skórką pomarańczową. Wypełniony kremem ajerkoniakowym lub marmoladą z róż. Włoski bombolone, nadziany jest kremem jajecznym i posypany wyłącznie cukrem pudrem.

Zbliżony do pączka włoski wypiek domowy  to struffoli. Ciasto może jest bardziej zbite, ale tak samo w okrągłej formie, smażone na oleju. Obtacza się struffoli  w miodzie lub w czerwonym likierze o nazwie alchermes i posypuje obficie cukrem.

Strufoli mają „siostrę” o nazwie cicierchiata. Z tego samego ciasta usmażone są małe kuleczki zlepione potem miodem z orzechami lub migdałami. Pyszne!

A już przesadą są pesche. Ciastka zbliżone do strufoli, w formie 2 półkul. Łączone kremem lub nutellą, kąpane w czerwonym likierze i obtaczane w cukrze. To już szczyt łakomstwa!

W Polsce zaś popularnością cieszą się faworki lub tak zwany chrust. Jest to nic innego jak włoskie chiacchiere lub frappe. To samo ciasto i procedura smażenia. Polskie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem, a włoskie skrapia się likierem alchermes lub polewa miodem i posypuje startymi na płatki migdałami. W Polsce to samo ciasto zapiekamy w formie róż. Efektownie wyglądające ciastka posypujemy cukrem pudrem.

We Włoszech jest jeszcze jeden wypiek o nazwie arancini lub limoncini. Jest to ciasto jak na makaron wstążkowy tagliatelle, pokryte sokiem z pomarańczy lub sytryny, smażone w kształcie ślimaków. Jak z bajki!

Narobiłam Wam apetytu coooo???

Dolci di carnevaleA carnevale i dolci polacchi e italiani sono quasi uguali. La differenza sta o nella forma o nella decorazione.Comincio dal buonissimo pączek polacco, che è mio dolce preferito, che in Italia ha il suo cugino di nome bombolone. L’impasto e lo stesso, fritto con strutto, ma!… il polacco è ricoperto di glassa spesso con canditi di arancia. Ripieno di crema alcolica al uovo (vov) oppure con la marmellata di rose. Bombolone italiano è ripieno con la crema pasticcera e sopra con zucchero a velo.I dolci fatti in casa che sono molto simili a pączek, sono i struffoli. L’impasto e forse più compatto, ma la forma è sempre rotonda, fritti con olio. Sono coperti di miele e bagnati con liquore rosso alchermes, si cosparge sopra tanto zucchero.

I struffoli hanno una “sorella” di nome cicerchiata. Dello stesso impasto si friggono piccole palline che dopo si incollano insieme col miele, nocciole e mandorle. Buone!

Molto più esagerate sono le pesche. Dolci che assomigliano i struffoli, a forma di 2 mezze sfere. Unite con la crema o nutella, sommerse nel liquore rosso, ricoperte di zucchero. Super golose!

In Polonia un altro dolce sono faworki o chrust. Non è altro che frappe o chiacchiere italiane. L’impasto e procedura sono gli stessi. Dolci polacchi sono cosparsi di zucchero a velo, italiani invece o bagnati con il liquore alchermes, o con miele a cui si attaccano mandorle a fette. In Polonia lo stesso impasto facciamo a forma di rosa. Fanno un bel effetto coperte con zucchero a velo.

In Italia c’è un dolce in più che si chiama arancini o limoncini. Sarebbe un impasto di tagliatelle dolci coperte di una spremuta di limone o di arancia, fritte a rotelline. Favolose!

Vi ho fatto venire l’acquolina in bocca, nooo???

2014-01-18-1792b_4_30482 2 strufoli 2014-02-06-1950pesche_dolci6 cicerchiata2 cicerchiata alchermes2 30_250_-- DSCN5281 faworki2014-02-05-1914 2014-02-05-1900images (2) images images (1)limoncini arancini-lioncini-22014-01-18-1791

Annunci

8 thoughts on “Słodkości Dolci

  1. Ja już nie mogę się doczekać Tłustego Czwartku, bo wtedy przez cały dzień będę jadła (tradycyjnie, bo przepadam za nimi!) tylko PĄCZKI ! W tych dniach zrobiłam domowe pączki, po wielu… latach, a to z racji nabytku Termomixa, który zrobił w 8 min takie ciasto, że jeszcze nigdy nie było ręcznie tak wyrobione!!! Pączki wyszły genialne! Nadziałam różaną marmoladą, polukrowałam i poukładałam na nich, obficie drobno pokrojoną skórkę pomarańczową! No prawdziwe, domowe pączki! Pyszne było to ciasto po usmażeniu. Jeszcze na ostatki zamierzam powtórzyć ten “obrzęd”. Potrzeba mało czasu, a efekt uzyskuje się ogromny! Dlatego aż chce się je robić. Z pól kilograma mąki jest 50 pączków! A świeżutkie to pyszne! Do tego herbata z ekspresu….

    Mi piace

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...