Kaki Cachi

kaki

kaki

 

Persymona             

 

Persymona ma wiele imion. Zwana jest kaki, hurmą lub hebanowcem.

To owoc jesienny, który znam i polubiłam od niedawna. Pyszny. Nie zraźcie się, jak ja. Pierwszy egzemplarz, który spróbowałam, był cierpki i normalnie „wykręcał mordę”. Nadaje się do jedzenia, tylko i wyłącznie, kiedy dojrzeje i zmięknie. Jego miąższ stanie się przezroczysty o konsystencji galaretki i wtedy akurat do degustacji. 

Z zewnątrz wygląda jak pomidor, a w środku jak śliwka bez pestki. Nie przeraźcie się czarnymi plamami na skórce, nie mają wpływu na środek owocu. Im brzydsze tym smaczniejsze (mniej więcej, jak moja teoria o mężczyznach ). 🙂

Kaki jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Odradzana jest cukrzykom.

Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych – od jasnego, żółto – pomarańczowego, po ciemny, pomarańczowo -czerwony.

Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów. Wyciąg z persymony silnie hamuje rozwój komórek białaczki.

Mogę się przyznać, że zjadłam dziś takie trzy? Zostały po nich tylko te zdjęcia . 🙂

Cachi    

 

Diospyros kaki ha tanti nomi. Lo chiamano anche cachi, kaki o ebanocea.

E’ un frutto tipico autunnale, che ho conosciuto e mi sono innamorata da poco. Buonissimo. Non vi scoraggiate come me. La prima volta che ho mangiato mi “storceva la bocca”. E’ giusto da mangiare solo quando è maturo e morbido. La sua polpa diventa trasparente e di consistenza gelatinosa, così è pronta da gustare.

Guardando lo da fuori sembra un pomodoro, ma dentro è come la prugna senza osso. Non vi spaventate se ha le macchie nere sulla buccia, dentro è buono lo stesso. Più il frutto è brutto più è buono ( più o meno come la mia teoria sugli uomini). 🙂

Cachi è una fonte di vitamina A, C e di fibra. Contiene più fibra solubile e non, di fenoli e minerali di una mela. Sconsigliata a chi ha il diabete.

Il frutto ha vari colori: giallo arancione chiaro o scuro, ma anche arancione rosso.

Le foglie dei cachi sono usati in medicina cinese per curare varie malattie: impacchi caldi per il morso del serpente e sulla pelle irritata, la bevanda delle foglie bollite abbassa la pressione, riduce la coagulazione del sangue e cura i tumori. Essenza dei cachi fortemente rallenta sviluppo delle cellule tumorali di leucemia.

Posso ammettere che oggi ho mangiato 3 kaki così? Sono rimaste di loro solo queste foto 🙂

miąszpolpapolpa miąszDSCN7620

si mangia con cucchiaino je się łyżeczką

si mangia con cucchiaino
je się łyżeczką

gelatinoso galaretkowate

gelatinoso
galaretkowate

buono anche macchiato dobry z plamami

buono anche macchiato
dobry z plamami

images

Annunci

4 thoughts on “Kaki Cachi

  1. Smaczne, bo słodkie, a takie owoce lubię. Jednak wiszące w grudniu na drzewach, które nie mają już liści wyglądają, jakby zapomniano o nich już na całą zimę….Byłam tym widokiem zdziwiona w ub. roku, gdy wyjrzałam z okna Valerii.

    Mi piace

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...