Zapiek aneczka. Lo sformato.

DSCN7593

Zapiekanka ziemniaczana                

Proponuję Wam na weekend przepis „prosty jak kij”… łatwiejszego nie ma!

Każdy z Was umie obrać i ugotować ziemniaki. Zdarza się też, że ugotowaliśmy ich za dużo, zostały w lodówce i trzeba je wykorzystać. Można do tego przepisu dodać własnej fantazji :). Podane proporcje składników można zmieniać w zależności od gustu.

Składniki podstawowe (na 4 osoby) to:

– 10 ugotowanych dużych ziemniaków.

– 250g mozzarelli lub jakiegokolwiek sera  do rozpuszczenia, im miększy tym lepiej

– parmezan lub inny starty ser

Ugotowane ziemniaki ubijcie na masę typu purée. Następnie przygotujcie szklane naczynie, które wstawicie do piekarnika i wyłóżcie je papierem.

Połową masy ziemniaczanej wypełnijcie dno naczynia i ubijcie widelcem na płasko. Mozzarellę porwijcie w kawałki i wyłóżcie na powierzchni ziemniaków (inne sery należy zetrzeć na pazurki lub pokroić na cienkie plastry). Powierzchnię sera pokryjcie drugą częścią ziemniaków na płasko. Posypcie parmezanem lub innym drobno startym serem.

Włóżcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na okolo 15 minut, włączywszy wentylację i  górny grill.

Czasu pieczenia, niestety, nie mogę podać dokładnie. Wszystkie składniki są gotowe do jedzenia, więc piekarnik służy nam tylko do rozpuszczenia sera i do ozłocenia góry posypanej parmezanem. Praktycznie, kiedy zobaczycie, że powierzchnia zapiekanki jest przypieczona, możecie wyjmować z piekarnika.

To jest przepis podstawowy. Do ziemniaków możecie dodać podsmażony w kawałeczki bekon. Smaczne są ziemniaki z wymieszaną pociętą drobno pietruszką. Możecie wzbogacić farsz z mozzarelli o plastry szynki. Na zdjęciach są ziemniaki wymieszane z drobno posiekanym speck’iem.

Nie wiem, czy widzicie, jak podczas nakładania porcji na talerz cudnie ciągnie się mozzarella???

Pychotka, co?!

 

Sformato di patate                

Vi propongono una ricetta giusta giusta e facilissima per il weekend!

Ognuno di noi sa sbucciare le patate e lessarle. Succede anche, che ne facciamo troppe, dopo avanzano nel frigo e bisogna sfruttarle. A questa ricetta potete aggiungere la vostra fantasia 🙂 Le proporzioni indicate da me potete cambiare secondo i propri gusti.

Ingredienti base (per 4 persone):

– 10 grandi patate lesse,

– 250g di mozzarella oppure di un altro formaggio che si fonde bene

– parmigiano o altro formaggio grattugiato.

Schiacciare le patate lesse. Preparare una pirofila di vetro, che dopo potete mettere nel forno. Ricoprite la con carta da formo.

Con la metà della massa di patate ricoprite la pirofila, livellando bene con la forchetta. La mozzarella a pezzetti spargete sopra lo strato di patate (altri formaggi più duri grattugiate o tagliate a fette molto fine). Ricoprite tutto con secondo strato di patate rimaste, pianeggiando bene. Cospargete sopra il parmigiano grattugiato o altro formaggio.

Mettete al forno ventilato, con grill, sopra a 200°C per circa 15 minuti.

Purtroppo non vi posso dare il tempo preciso di cottura. Tutti gli ingredienti sono pronti da mangiare. Il forno serve solo per far filare il formaggio e dorare il parmigiano sopra. Praticamente, quando vedete lo sformato dorato sopra, potete toglierlo dal forno.

Questa è una ricetta base. Adesso alle patate potete aggiungere pezzetti di bekon. Buonissime sono le patate condite di prezzemolo tritato. Potete arricchire lo strato di formaggio in mezzo con il prosciutto cotto. Sulle foto potete vedere le mie patate mescolate con lo speck tagliato a pezzettini.

Non so se avete visto, tagliando le fette di sformato, come fila bene la mozzarella???

Buonissimo, vero?

DSCN7580

DSCN7581DSCN7585DSCN7588DSCN7590

Annunci

4 thoughts on “Zapiek aneczka. Lo sformato.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...