Torta di rose. Ciasto z róż.

DSCN3254

Ciasto z różNajłatwiejsze, szybkie i najsmaczniejsze ciasto drożdżowe świata!

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 20-25 drożdży
  • pół kubka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • dżem lub nutella lub krem
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

W lekko ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru rozpuścić drożdże i dać im wyrosnąć przez 10 minut.
Na 200g mąki rozbić jajka, dodać wyrośnięty rozczyn, zamieszać widelcem, dodać olej, zamieszać widelcem, dosypać mąki i zagniatać; dosypać mąki i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Odłożyć je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Wyrośnięty bochenek ciasta pokroić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na długi prostokąt. Wysmarować dżemem jego 2/3,( nie więcej, bo wychodzi poza brzegi), wzdłuż dłuższego boku i zrolować jak naleśnik. Ciąć w wałeczki o długości 2cm i ustawiać na okrągłej blasze wyściełanej papierem i formować ślimaka. Uwaga! Należy ustawiać wałeczki od środka blachy, nie wypełnią one jej całej. Powinno zostać dużo wolnego miejsca dookoła, które zostanie wypełnione w trakcie pieczenia.

Można posypać ciasto cukrem po wierzchu. Wstawić do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 20 minut. Kiedy czas minie, kontrolować i dodawać po 5 minut, dopóki ciasto nie będzie złote. W moim piekarniku wystarcza 30 minut pieczenia.

Ważne! Po upieczeniu nie zostawiać w piekarniku, wyjąć, bo jak nie to będzie suche i twrde.

Zamiast dżemu możemy nałożyć nutelli lub kremu jajecznego lub zwykłego masła z cukrem. Najlepsze jest ono jednak z konfiturą z wiśni mojej mamy. Nasączone sokiem wiśnie zostają w cieście, a sok opada i nawilża bazę.

Takie ciasto jest wyśmienite do zabrania „w gości”. Prezentuje się jak bukiet kwiatów. U mnie w domu nie doczekało jeszcze nigdy 24 godzin. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, z mlekiem. Pyszne na śniadanie.

 

Torta di rose Molto semplice, buonissima e più veloce torta lievitata del mondo!

  • 0,5 kg di farina
  • 2 uova
  • 20-25g di lievito di birra
  • mezzo bicchiere di latte
  • 2 cucchiaini di zucchero
  • marmellata o nutella o crema
  • 2 cucchiai di olio di semi

Nel latte leggermente tiepido sciogliere il lievito e 2 cucchiaini di zucchero. Farlo lievitare per 10 minuti. Sul 200 g di farina rompere 2 uova, aggiungere lievito preparato prima e mescolare con la forchetta, aggiungere l’olio, mescolare con la forchetta, aggiungere la farina e impastare con le mani, aggiungere tutta la farina ed impastare finché la pasta non diventa elastica. Lasciare riposare l’impasto per mezz’oranel posto caldo.

Panetto lievitato dividere in 4 parti. Ognuna di loro stendere con mattarello come un lungo rettangolo. Sui 2/3 ( non di più, se no.. cola), per lungo, spalmare la marmellata e arrotolare dal lato spalmato . Tagliare i cilindri lunghi 2 cm e impostarli sulla teglia foderata di carta. Attaccare i rotoli a chiocciola. Attenzione! Cominciando di sistemare i rotolini dal centro non riempiremo tutta la teglia. Dovrebbe rimanere tanto spazio vuoto intorno. Nel forno, lievitando, lo spazio si riempirà.

Si può spargere lo zucchero sopra. Mettere nel forno preriscaldato, non ventilato, a 180°C per 20 minuti. Quando tempo finirà, bisogna controllare e aggiungere sempre 5 minuti, finché le rose non saranno dorate. Nel forno mio bastano 30 minuti totali.

Importante! Dopo la cottura non bisogna lasciare nel forno, se no diventa secco e duro.

Al posto della marmellata possiamo mettere la nutella, la crema pasticcera oppure con semplice burro e zucchero. La torta viene migliore con la confettura delle amarene della mia mamma. Le amarene sono piene di succo che bagna bene l’impasto.

Questa torta è perfetta quando andiamo da qualcuno, sembra che portiamo il bouquet di rose.

A casa mia non dura più di 24 ore questo dolce. E’ ottimo ancora caldo con il latte fresco. Fantastico per colazione.

 

DSCN3255 DSCN3257 DSCN3259 DSCN3260 DSCN3261 DSCN3262 DSCN3263 DSCN3264 DSCN3265 DSCN3266 DSCN3267 DSCN3268 DSCN3269 DSCN3272

Annunci

6 thoughts on “Torta di rose. Ciasto z róż.

  1. Dlatego właśnie napisałam ten przepis, bo pyyyyszne ciasto. No i łatwe w wykonaniu. Składniki są banalne, no i prawie bez cukru, bez tłuszczu. Wystarczy tylko dopasować ulubione nadzienie. Nie powiem jakie dobre ze śliwkowymi powidłami mamusinej roboty 🙂

    Mi piace

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...