Kluchy Gnocchi

DSCN9261 DSCN9263 DSCN9264 DSCN9265 DSCN9266 DSCN9267 DSCN9269 DSCN9270images (1)

02_pasta_p031--420x520

Wczoraj kupiłam szpinak i naszła mnie taka ochota na kluski
serwowane przez Marię Grazię – tzw. moją teściową – która mi robi za matkę tu, we Włoszech. Wystarczy, że dokupicie ricottę (taki włoski biały serek, ale nasz twaróg też może być) i kluchy ze szpinakiem same wpadają w sos pomidorowy, a potem prosto do buzi. Podwijajcie rękawy, ludzie, i do roboty!

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

200 g szpinaku

400 g ricotty lub twarogu

250 g mąki

2 jajka

110 g parmezanu, ale i bez niego też może być

100 g masła

6 listków szałwi

sól

pieprz

Przygotowanie

Umyjcie szpinak i wrzućcie do garnka bez wody na mały ogień, przykryjcie pokrywką. Szpinak sam oddaje wodę, więc nic się nie przypali. Dodajcie trochę soli, wyciśnijcie, odsączcie wodę i pociapcie drobno. W misce obok ręką zagniećcie ciasto z 200g mąki, szpinakiem, ricottą, parmezanem, jajkami, solą i pieprzem. Kiedy masa będzie gotowa, to ukształtujcie wałeczek i odcinajcie kawałeczki jak na kopytka. Obtoczcie w pozostałej mące i zostawcie do obsuszenia na godzinę (niekoniecznie). Potem wrzućcie do posolonego wrzątku, poczekajcie aż wypłyną i tak gotujcie przez 1 minutę. Na patelni obok rozpuśćcie masło z szałwią, wrzućcie na to ugotowane kluski. Wyłóżcie na talerz i posypcie parmezanem. Ja wolę w sosie pomidorowym, tak jak to robi babcia Grazia. Na patelni trzeba zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, zalać pmidorami z puszki i sos gotowy.

MAM NADZIEJĘ, ŻE WAM SIĘ PODOBA TEN PRZEPIS, MILE
WIDZIANE BEDĄ KOMENTARZE LUB ZWYKŁE “I LIKE” TU NA
DOLE.

Ieri ho comprato gli spinaci e mi è venuta una voglia di una pietanza servita dalla Maria Grazia – cosi detta suocera – che mi fa da mamma qui in Italia. Basta comprare ancora di ricotta e i Gnocchi con Spinaci si inzuppano nel sugo di pomodoro e entrano in bocca da soli  😉  Ragazzi su le maniche e buon lavoro!

INGREDIENTI PER 4 PERSONE

• 200 g di spinaci novelli

• 400 g di ricotta

• 250 g di farina bianca

• 2 uova

• 110 g di grana grattugiato

• 100 g di burro

• 6 foglie di salvia

• sale

• pepe

PREPARAZIONE

Lavate gli spinaci e cuoceteli a fuoco lento, senza sgocciolarli, per pochi minuti (gli spinaci rilasciano sufficiente liquido per la cottura), con poco sale; scolateli, strizzateli e tritateli.
In una terrina lavorate con un cucchiaio di legno la ricotta, gli spinaci tritati, 200 g di farina, 80 g di grana grattugiato, le uova, sale e pepe; con il composto ottenuto formate degli gnocchi di forma ovale servendovi di due cucchiai. Passateli nella farina rimasta e metteteli a riposare sul piano di lavoro per almeno un’ora. Mettete sul fuoco una pentola con abbondante acqua salata, portatela a bollore e cuocetevi pochi gnocchi per volta, scolandoli con un mestolo forato e tenendoli in caldo fino a esaurimento. Per essere certi che gli gnocchi siano cotti al punto giusto, scolateli 1 minuto dopo che sono tornati a galla.
In un tegamino fate fondere il burro con qualche foglia di salvia, versatelo sugli gnocchi, spolverizzate di grana e servite. 
Anche se io preferisco il sugo rosso come fa nonna Grazia: friggere la cipolla finemente tritata in padella, versare pomodori pelati e pronto!

Annunci

6 thoughts on “Kluchy Gnocchi

  1. No fantastyczne! Mogę potwierdzić, bo próbowałam będąc w gościnie u moich “włoskich dzieci”, a potem u “polskich dzieci”Tak się składa, że jedna córka wyszła za mąż we Włoszech, a moja druga córka w Polsce, ale mieszka we Włochach. A przepisami się wymieniają i obie świetnie gotują, łącznie z zięciami….!

    Mi piace

  2. Te kluchy sa dosc pracochlonne. Warto wiec je zrobic i zamrozic, smak jest taki sam jak po rozmrozeniu, nie traca na niczym. Efektowne jak ktos przyjdzie, bo tylko sos pomidorowy do zrobienia w ostatnim momencie.

    Mi piace

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...